Skoči na glavno vsebino

NUčenci tretjih razredov iz OŠ Ivana Cankarja na Vrhniki so prisluhnili pravljici Kit Arne postane zvezda. aši tretješolci so v torek,  5.  maja, ob 50-letnici radijske oddaje Lahko noč otroci sodelovali na snemanju jubilejne oddaje. Prisluhnili so pravljici Kit Arne postane zvezda.

Ob 50-letnici te priljubljene radijske oddaje se bo v slovenskih knjiž172194_img_9029nicah zvrstilo več pravljičnih dogodkov za najmlajše. Eden izmed zadnjih tovrstnih dogodkov je bil 6. maja dopoldne v Cankarjevi knjižnici na Vrhniki. Dogodek je vodil radijski in televizijski voditelj Milan Krapež, ki je v živo pred otroki iz OŠ Ivana Cankarja Vrhnika interpretiral pravljico z naslovom Kit Arne postane zvezda. Avtor pravljice je Jaka Švent.

Učenci so bili nad dogodkom navdušeni, saj so končno videli, kaj vse se godi za radijskimi mikrofoni na snemanju radijske oddaje.

Na spletni strani RTV SLO so zapisali: “Oddaja Lahko noč, otroci! je še vedno priljubljena med mlajšimi generacijami poslušalcev, čeprav se skozi vsa ta leta ni veliko spreminjala. Njen uvod je še vedno enako zveneči glasbeni avizo Urbana Kodra. Prva oddaja je bila sicer na sporedu že leta 1964, v njej so povedali pravljico Walta Disneyja o Petru Panu ob glasbeni priredbi skladatelja in dirigenta Kruna Cipcija. Trajala je 35 minut, vendar so jo naslednje leto – leta 1965 – skrajšali na 10 minut in tako je ostalo do danes.

Zamisel o pravljici iz radijskih sprejemnikov, ki bi otroke zazibala v spanec, se je porodila Tonetu Sojerju v uredništvu Bože Novak. Ko se je Sojer v poznih sedemdesetih letih upokojil, je skrb za pravljice prevzel Frane Podobnik. V osemdesetih so oddajo urejali vsi takratni sodelavci Otroškega in mladinskega programa. Danes za izbor pravljic iz bogatega radijskega arhiva skrbi radijka Alja Verbole.”

Zapri dostopnost