Skoči na glavno vsebino

MEGA kviz

V šolskem letu 2012/2013 poteka 7. cikel Slovenskega knjižnično – muzejskega Mega kviza z naslovom PORTRETI SLOVENSKIH PIONIRK, s katerim se bomo v luči evropskega leta državljanov podrobneje posvetili Slovenkam, ki so z izjemnimi, pionirskimi dosežki zaznamovale svoj čas in se vpisale v zgodovino slovenskega naroda.

  • oktober: Zofka Kveder (1878–1926), prva samosvoja slovenska pisateljica in pionirka emancipacije žensk
  • november: Alma Sodnik (1896–1965), prva filozofska znanstvenica na Slovenskem
  • december: Kristina Gorišek Novaković (1906–1996), prva slovenska letalka
  • januar: Ljuba Prenner (1906–1977), odvetnica, pisateljica
  • februar: Ángela Piskernik (1886–1967), botaničarka, naravovarstvenica, muzealka, prva Slovenka z doktorskim nazivom

Tudi letošnji cikel je bolj kot na spominske hiše osredotočen  na področja delovanja izbranih znamenitih Slovenk.
Glavna cilja sta spoznavanje kulturne dediščine in spodbujanje sodobnih pismenosti, spodbujanje branja (tudi branja za bralno značko).

Kviz želi doseči ciljno skupino reševalcev (učence drugega in tretjega triletja devetletke) in njihovih družin, pa tudi čim širši krog uporabnikov, najprej mentorje reševalcev, nato prebivalce v lokalnih skupnostih po vsej Sloveniji, ne le v urbanih okoljih, ampak tudi na podeželju. S svojimi vse­binami želi prispevati tudi k turistični ponudbi. Doseči želi Slovence izven Slovenije (v zamejstvu, v drugih evropskih državah in na drugih celinah), obenem pa v mednarodnem prostoru prispevati k poznavanju Slovenije in medkulturnemu dialogu.

Kviz je namenjen predvsem učencem drugega in tretjega triletja osnovne šole.  Osnovna vsebina in namen Mega kviza je spoznavanje znamenitih Slovencev in njihovih spominskih hiš. Glavna cilja sta spoznavanje kulturne dediščine in spodbujanje sodobnih pismenosti, spodbujanje branja.

Slovenski knjižnično-muzejski kviz je MEGA, ker v petih sklopih obravnava različne teme, znamenite Slovence in Slovenke ter njihove spominske hiše.

Letošnja novost so kratki predstavitveni filmčki, ki bodo vsak mesec objavljeni na spletni strani Filternet.si. Ogledate si jih lahko tudi s klikom na spodnjo sliko.

Preizkusite svoje znanje o pomembnih Slovenkah.

 

Zapri dostopnost