Skoči na glavno vsebino

Naša šolska knjižnica se je že drugič pridružila praznovanju mednarodnega meseca šolskih knjižnic, ki ga v Sloveniji  koordinira Sekcija za šolske knjižnice,  Zveza bibliotekarskih društev Slovenije v sodelovanju z mednarodnim združenjem šolskih knjižničarjev (IASL – Internatinal Assotiation of School Librarianship  http://www.iasl-online.org/ )

Letošnje geslo mednarodnega meseca šolskih knjižnic je:

ŠOLSKE KNJIŽNICE – NAUČITE SE RAZVOZLATI SVOJ SVET

Opozarja na pomen šolskih knjižnic. Šolske knjižnice so nujno potrebne pri razvoju učnih spretnosti in pri razvoju kritičnega mišljenja. Šolski knjižničarji sodelujejo pri poučevanju, razvijanju učnih strategij, razvijanju različnih vrst pismenosti, razvijanju kritičnega mišljenja in ostalih kompetenc, ki so potrebne za delovanje v današnji družbi. Praznovanje mednarodnega meseca šolskih knjižnic pa opozarja na široko paleto dejavnosti, s katerimi knjižnice učence in starše opremljajo za življenje.

Leta 1999 so  knjižničarji začeli praznovati svoj mednarodni dan na četrti ponedeljek v oktobru, v Sloveniji smo ga prvič praznovali leta 2007, 22. oktobra. Ker se je praznovanju pridruževalo čedalje več držav, se je leta 2008 odbor odločil, da praznovanje prilagodi lokalnemu okolju. James Henri, predsednik IASL, je ugotovil: »Mednarodni dan šolskih knjižnic je dejansko prerasel v mednarodni mesec šolskih knjižnic. To pomeni, da knjižničarji sami lahko izberete ali dan ali teden ali celo ves mesec in ga napolnite z dejavnostmi, posvečenimi vaši knjižnici in s tem, kar šolska knjižnica pomeni šolski skupnosti.« Mednarodni mesec šolskih knjižnic omogoča pristojnim za šolske knjižnice, da izberejo dan v oktobru, ki najbolj ustreza njihovi posebni situaciji, ko lahko praznično poudarijo pomembnost šolskih knjižnic.

Pri nas bomo praznovanje začeli prve dni oktobra ob tednu otroka. Uporabniki se lahko udeležite naslednjih dogodkov:

  • pravljične urice v knjižnici na Tržaški 2  in na POŠ Drenov Grič
  • literarno jutro v knjižnici na Lošci 1  (v sredo, 5. 10. 2016, ob 7.30, za učence 4.-6. razreda)
  • predstavitev knjižnih novosti v šolski knjižnici na Lošci 1  (v četrtek, 6. 10. 2016, za učence 7.-9. razreda, ob 14. uri)
  • predstavitev knjižnih novosti zaposlenim na šoli

Posamezne dogodke bomo podrobneje predstavili tudi na spletni strani.

 

Zapri dostopnost