Skoči na glavno vsebino

Cankarjeva bralna značka

Cilj bralne značke je učence (bralce) spodbuditi k branju in ohranjati interes zanj. Zato si naši učenci lahko sami izbirajo knjige za bralno značko. Z učiteljicami se dogovorijo, kako obsežne naj bodo. Izključene so seveda knjige, po katerih so posneli filme (Harry Potter …). Ko učenec prebere knjigo, njeno vsebino pove mentorici CBZ, ki si to zabeleži.

Pridni bralci (običajno naredijo obveznosti za bralno značko vsi oz. vsaj velika večina učencev) za svoj trud prejmejo knjižno nagrado. Šola pa jih razveseli tudi z obiskom knjižnih ustvarjalcev, z organizacijo zaključne prireditve ali posebnega zaključnega dogodka ob koncu bralne značke. Učence pripravimo na te obiske tako, da pri urah knjižnično informacijskih znanj spoznamo delo ustvarjalca, ki nas bo obiskal. Predstavljeno jim je tudi avtorjevo življenje. Učenci pri likovni ali glasbeni vzgoji svoje vedenje o ustvarjalcu še nadgradijo, in sicer tako da se naučijo njegovo pesmico, jo ilustrirajo, nadaljujejo njegovo zgodbo …

Vsako leto vse razrede obiščejo povabljeni ustvarjalci. Te obiske smo poimenovali Zaključna prireditev CBZ. Vas zanima, kako smo se imeli na teh zaključkih?

Naši prvošolčki pa sodelujejo pri Bralnem nahrbtniku. Tudi oni za svoj trud (knjigico preberejo doma skupaj s starši in jo v razredu predstavijo svojim sošolcem)  dobijo knjižno nagrado.

Zapri dostopnost