Skoči na glavno vsebino

Na današnji dan, 24. oktobra, obeležujemo 90. obletnico smrti prvega in verjetno tudi največjega slovenskega pravljičarja, Frana Milčinskega.

Slovenski pravnik, odvetnik, sodnik, humorist, pisatelj in dramatik se je rodil 3. decembra leta 1867 v Ložu (občina Loška dolina na Notranjskem). Znan je tudi po psevdonimu Fridolin Žolna.

Milčinski se je z pisanjem začel ukvarjati v začetku 20. stoletja. Prve humoristične črtice je objavil v zbirkah Igračke (1909) in Muhoborci (1912). V njih je smešil malomeščanstvo in malomeščansko okolje, posmehoval se je uradništvu, političnim in kulturnim razmeram. Leta 1917 sta izšli knjigi Tolovaj Mataj in Ptički brez gnezda, kjer opisuje napake družinske vzgoje in opozarja na zanemarjanje otrok. Njegova najbolj znana zbirka humoresk je o Butalcih (1949). Pisal je tudi dramska besedila (Brat sokol, Cigani, Kjer ljubezen, Krpan Mlajši). Igri Volkašin (1913) in Mogočni prstan (1923) sta bili namenjeni mladini. V Življenjepisu mojega peresa je zapisal, da je navdih za pisanje dobil ob branju del svojih najljubših pisateljev (Fjodor Mihajlovič Dostojevski, Charles Dickens, Mark Twain). V zadnjih letih svojega življenja je kot pripovedovalec nastopal tudi na radiu Ljubljana. Umrl je 24. oktobra leta 1932 v Ljubljani.

Eden od njegovih štirih otrok je bil tudi satirik, pisatelj, igralec, režiser, humorist, pesnik in komik, Frane Milčinski – Ježek.

Razstavo pisatelju v spomin si lahko ogledate ob vhodu v šolo na Tržaški cesti.

Zapri dostopnost