Skoči na glavno vsebino

Vsi vemo, da je danes 8. marec. Kdo pa ve, kaj in zakaj pravzaprav danes praznujemo?

Na mednarodni dan žena se spomnimo na ekonomsko, politično in socialno enakopravnost ter dosežke žensk. Pobudo zanj je dala nemška feministka Clara Zetkin, ki se je dolga leta borila za pravice in enakopravnost žensk. Predstavila ga je na konferenci socialističnih žensk, leta 1910. Najprej so praznik  (takrat sicer na 19. marec) praznovali v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem. Od leta 1917 naprej pa mednarodni dan žena vsako leto praznujemo na 8. marec.

Čestitke vsem ženam za 8. marec!

Še nekaj dejstev iz zgodovine dneva žena

Osmega marca 1857 so ženske delavke zaposlene v tekstilnih tovarnah v New Yorku organizirale protest. Uprle so se nečloveškim delovnim pogojem in premajhnim plačam. Policija je protestnice napadla in pridržala. Dve leti kasneje, prav tako v marcu, so te ženske ustanovile prvi delavski sindikat, da bi se tako lahko vsaj poskusile zavarovati in si pridobiti nekaj osnovnih pravic na delovnem mestu. Osmega marca 1908 se je na ulicah New Yorka zbralo 15 tisoč žensk in zahtevalo krajše delovne ure, boljšo plačo, volilne pravice. Njihov slogan se je glasil “Kruh in Vrtnice”. Kruh je simboliziral ekonomsko varnost, vrtnice pa boljšo kvaliteto življenja. V maju je Socialistična stranka Amerike razglasila zadnjo nedeljo v mesecu februarju za državni praznik žensk.

V Sloveniji so tudi potekali boji za enakopravnost žensk:  že leta 1897 je začel izhajati ženski časopis Slovenka. Prvo žensko društvo je bilo ustanovljeno leto kasneje. Pomembna je letnica 1906, ko je na graški univerzi doktorirala prva Slovenka – Marija Urbas (filozofija) . Ženske so se močno približale enakopravnosti s tem, ko je bila leta 1945 uzakonjena splošna volilna pravica. Leta 1974 je bilo zapisano v ustavo SFRJ določilo, da ima vsaka ženska svobodno odlocanje o rojstvu otrok, tri leta kasneje pa je bila uzakonjena še pravica vsake ženske do umetne prekinitve nosecnosti iz drugih, ne le zaradi zdravstvenih razlogov. Leta 1989 je zacel delovati prvi telefon v sili za pomoc ženskam in otrokom, ki so postali žrtev nasilja.

Zapri dostopnost