Skoči na glavno vsebino

Desetnica je nagrada za otroško in mladinsko književnost, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev za uveljavljanje izvirnega otroškega in mladinskega leposlovja.

V torek, 22. maja 2012, bo ob 19. uri v prostorih Društva slovenskih pisateljev na Tomšičevi 12 v Ljubljani razglasitev letošnjega nagrajenca in slovesna podelitev nagrade.

Nominirance so razglasili v torek, 15. Maja v KOŽ-u. Izmed 81 predlaganih mladinskih del, je 10 nominirancev izbrala žirija v naslednji zasedbi: Tone Partljič, Marjana Moškrič, Dušan Šarotar, Bina Štampe Žmavc in Janja Vidmar.

Letošnji nominiranci za desetnico so:  Desetka Cvetke Bevc, Žabja radijska postaja sleherni večer oddaja Nika Grafenuerja, Mihec Majde Koren, Pesmi o Mišku in Belamiški Ferija Lainščka, Luža, čevelj, smrkelj in rokav Vinka Möderndorferja, Skrivnost oblačne gore Milana Petka Levokova, Radovedne pravljice Slavka Pregla, Martičnek in dinozavri Lucije Stepančič, Hud planet Primoža Suhodolčana ter Hektor in zrela hruška Dima Zupana.

Doslej so desetnico dobili Mate Dolenc za Letečo ladjo (2004), Slavko Pregl za Usodni telefon (2005), Janja Vidmar za knjigo Zoo (2006), Bina Štampe Žmavc za Živo hišo (2007), Andrej Rozman Roza za knjigo Kako je Oskar postal detektiv (2008) in Marjana Moškrič za knjigo Stvar (2009) ter Dim Zupan za knjigo Hektor in male ljubezni: Zgodba nekega Hektorja (2010).

Lani je nagrada pripadla Milanu Deklevi za knjigo Pesmarica prvih besed in Bini Štampe Žmavc za zbirko pravljic Cesar in roža.

Zapri dostopnost